WhatsApp
Bizi Arayın
Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi Fiyatları Ankara 2023

Çene Cerrahisi Nedir?

Alt ve üst çene bölgesindeki yumuşak doku ve kemik dokularındaki bozuklukların onarımı ile ilgili cerrahi işlemlere çene cerrahisi denir. Bu cerrahi işlemlerden alt çene ve üst çene dişlerinin doğal örtüşmesini sağlama amacı ile yapılan cerrahi prosedürlere de özel olarak ortognatik cerrahi denir. Ortognatik cerrahi ile üst çene ve alt çenede ihtiyaca göre ilerletme ve geriye alma yapılarak doğal çene ilişkisi sağlanırken hem fonksiyon hem de estetik olarak düzeltme gerçekleştirilmiş olur. 

Çene Cerrahisine Neden İhtiyaç Duyulur?

Çene cerrahisine alt çene ve üst çene Dişlerimizin uyumlu olarak kapanmadığı durumlarda,  üst çenenin veya alt çenenin  diğer ki neye göre ileride veya geride olması durumlarında, istirahat halinde aşırı diş görünümü veya gülümseme sırasında aşırı diş eti gördüm yani ‘gummy smile’  deformitesi varlığında,  çene orta hattında sağa veya sola sapma olduğu durumlarda ihtiyaç duyarız.

Çene Cerrahisine İhtiyaç Duyduğumu Nasıl Anlarım?

 Normal şartlarda üst çene dişleri alt çene dişlerini çok az örtecek şekilde doğal bir ısırma ilişkisine sahip olmalıdır.  Eğer bu doğal ilişki yoksa bunu sağlamak için ortodontik tedavi veya çene cerrahisine ihtiyaç duyulur. Belli bir yere kadar ortodontik tedavi ile iki çene dişleri arasındaki ilişki düzeltilebilir. Ancak kemik dokular açısından iki çene uyumsuzluğu ciddi ise çene cerrahisi/ortognatik cerrahi ile düzeltme yapılır. 

Çene Cerrahisi Ameliyat Süreci Nasıldır?

Çene cerrahisi adayları eğer alt üst çene uyumsuzluğu var ise ortodonti ile birlikte takip edilir. Ameliyata kabul edilen hastanın öncelikle ortodontist tarafından seviyeleme ve dekompansasyon tedavileri tel ya da invizalign/şeffaf plak ile yapılır. Sonrasında özel bir yazılım ile üç boyutlu kemik ve yumuşak doku modelinde cerrahi simülasyonu yapılarak planlama tamamlanır. Sonra ihtiyaca ve plana göre tek ya da çift çene ameliyatı yapılır. Planlamada doğal çene ilişkisi yanında estetik yüz, profil ve gülümseme ve hava yolunun iyileştirilmesi göz önünde bulundurulur. Ameliyatta plana göre alt çene ve üst çenede ileri geri hareketler ve genelde saat yönünün tersine rotasyon gibi hareketler yapılır. Ameliyat sonrası tek çene ortognatik cerrahileri bir gün sonra çift çene ortognatik cerrahileri için 3-4 gün sonra hasta taburcu edilir. İhtiyaca göre ameliyat sonrası elastik kullanılabilir. Eğer dişlerin ilişkisinde bir sorun yok ise sadece çene ucu düzeltmesi planlanıyor ise ortodontik tedaviye ihtiyaç olmaz. Hasta aynı gün yada ameliyattan bir gün sonra taburcu edilir. Çene ucu estetiğinde hastanın kendinden alınan kemik dokusu veya silikon implant ihtiyaca  göre kullanılabilir. Eğer aşırı belirgin çene ucu var ise törpüleme ya da kemik kesisi ile çene ucu küçültülebilir.

Çene Cerrahisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ameliyat sonrası iki gün berrak gıda, sonrasında aşamalı olarak çorba ve yumuşak gıda şeklinde diyet takip edilir. Ortognatik cerrahi durumunda 6 hafta sonra çiğnemeye izin verilir. Çene ucu estetiği olgularında ise 7-10 gün gibi normal diyete ve çiğnemeye izin verilir.