WhatsApp
Bizi Arayın
Jinekomasti

Jinekomasti

Jinekomasti kadınlarda olduğu gibi meme dokusu varlığının erkeklerde de normalden fazla olmasına denir. Meme çevresi yağ dokusunun fazla olması da eşlik edebilir. Gerçek ve yalancı jinekomasti olmak üzere ikiye ayrılır.

Erkeklerde meme dokusunun aşırı olması, hastaların psikolojik olarak yüzme vb. aktivitelerden rahatsızlık duymalarına,giyinik iken kadınsı görünümden rahatsız olmaları, özgüven kaybı, sosyal ve sportif aktivitelerden uzak kalmak isteme gibi psikolojik sorunlar oluşturabilir.

Yalancı jinekomasti erkeklerde meme bezi dokusunun büyümediği, ancak aynı bölgedeki yağ dokusunun büyüdüğü, sıklıkla aşırı kilo alıp verme sonrası oluşan rahatsız edici yağ birikimidir. Dış görünüş olarak jinekomasti ve yalancı jinekomasti birbirine benzer, muayene esnasında bu durum ayırt edilebilir.

Normal şartlarda erkeklerde pektoral kas aktivite sırasında belirgin olur. Eğer bu kas hareketleri sizde belli olmuyor ve üzerindeki şişlik, psikolojik ve sosyal olarak sizi rahatsız edecek kadar ise, meme büyümesi veya jinekomasti sorununuz var demektir.

Erkeklerde meme büyümesinin birçok sebebi olabilir. Sık görülen sebepler alkol ve madde bağımlılığı, steroid kullanımı, organik beslenmenin azaltılması ve hormonal problemlerdir. Bu hormonal değişikliklere bağlı olarak yenidoğan döneminde, ergenlik döneminde ve ileri yaş dönemlerinde fizyolojik olarak jinekomasti veya erkek meme büyümesi gözlemlenebilir. Bunların birçoğu birkaç yıl içerisinde normale dönebilir. Ancak bir kısmı kalıcı hale gelebilir.
Hormonal problem özetle östrojen ve progesteron hormonları arasındaki dengenin bozulması sonucu ortaya çıkar.
Yine birçok ilaç yan etki olarak jinekomasti veya erkek meme büyümesine sebep olabilir. Bunlar içerisinde en sık kullanılanlar olarak bazı tansiyon ilaçları, kalp ilaçları bazı depresyon ilaçları, ülser tedavisi ilaçları, prostat kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar sayılabilir.
Östrojen etkisini arttıran bitkisel ürünler, alkol, esrar kullanımı gibi daha bir çok sebep jinekomasti için sayılabilir.

Erkeklerde meme büyümesi veya jinekomasti tedavisi için liposuction, vaser liposuction ve meme bezi çıkarma işlemleri ayrı ayrı veya kombine bir şekilde kullanılabilir. Aşırı kilo verme sonrasında aşırı sarkma varsa, liposuction ile cilt sarkması toparlanmayacak ise operasyona cilt çıkarma da dahil edilebilir.

Liposuction ile jinekomasti tedavisinde bir ya da iki tane kanül deliğinden girilerek bez ve yağ dokusunun çoğu çıkarılır. Eğer liposuctionla çıkarma yeterli olmazsa, meme başının altındaki bez dokusu kahverengi meme başı halkası sınırına gizlenen yarım ay kesisi ile girilerek çıkarılır.

Aşırı kilo kaybı sonrası sarkmış memelerin cerrahi tedavisinde liposuction ve meme bezi çıkarılmasına ek olarak deri çıkarılması da eklenebilir.
Deri çıkarılması işleminde yeterli olursa halka şeklinde meme çevresine gizlenir. Aşırı kilo verme sonrası görülebilen nadir durumlarda uzun ve sarkmış kadın memesi gibi görünüm varsa meme başı greft olarak yukarıya taşınır, fazla cilt ve meme çıkarılır.

Jinekomasti ameliyatından sonra aynı gün ya da ertesi gün hasta taburcu edilir. Hastanın altı hafta özel bir korse giyilmesi gerekir. Hasta günlük aktivitesine hemen dönebilir. Ancak pektoral bölge egzersizleri için hastaya altı hafta sonra izin verilir.

Standart jinekomasti ameliyatından sonra liposuction giriş noktaları çok küçük olduğu için farkedilir, iz genellikle kalmaz. Kahverengi halka kenarında yapılan kesiler renk kontrastı nedeniyle genellikle fark edilmeyen güzel izler olarak iyileşir. 

Meme bezinin büyümediği sadece yağlı büyüme olan yalancı jinekomasti veya pseudojinekomasti durumlarında yıllar gerektiren egzersizlerle bir miktar küçülme olabilir. Ancak çoğu hastada yetersiz olur.