İçerik Haritası
ToggleYağ enjeksiyonu, ‘yağ grefti’ veya ‘yağ transferi’ şeklinde de adlandırılan, aynı kişinin vücudundan alınan yağ dokusunun, bazı işlemler sonrasında vücudun ihtiyaç duyulan başka bir yerine verilmesi prosedürüdür.
Yağ enjeksiyonu sonrası verilen yağ miktarının bir kısmı vücut tarafından emilir, ortalama %40 ila 60’ı kalıcıdır. Yağ enjeksiyonundan hemen sonra oluşan travmaya bağlı olarak oluşan şişlik ilk birkaç gün içerisinde geriler. Bundan sonraki süreçte aylar içerisinde belden yağ dokusunun bir kısmı da erir. Yaklaşık 6 aydan sonra kalan yağ dokusunda çok büyük bir değişiklik olmaz. Bu dönemde yağ transferi yapılan bölgelere aşırı bası uygulanmamalıdır.
Yağ enjeksiyonu için yaşama oranı en yüksek olan uyluk iç yüzü ve göbek çevresi olmak üzere hastanın da tercihi göz önüne alınarak cilt altı yağ dokusu bulunan bir bölgeden negatif basınçla yağ toplanır. Genellikle sedasyon altında yapılan bu işlem esnasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Toplanan yağ, içindeki serumları uzaklaştırmak için bazı işlemlerden geçirilir, sonra transferin yapılacağı bölgeye göre seçilen uygun kanüller kullanılarak çok küçük deliklerden alıcı bölgeye verilir. Hasta işlemin yapıldığı gün evine dönebilir, günlük aktivitelerine hemen başlayabilir. Sadece yağ grefti uygulanan bölgelerin basıya maruz kalmaması önerilir.
Yağ enjeksiyonu yüzde volüm kaybı olan hemen her bölgeye yapılabilir. Göbek çevresi gibi yağ fazlalığı olan bölgelerden birinden toplanarak hazırlanan yağ grefti yüz bölgesinde en sıklıkla elmacık bölgesi, yanak dudak oluğu, çene konturu, çene ucu, temporal bölge gibi volüm kaybı olan bölgelerine verilir. Ayrıca akne ve benzeri nedenle çökme olan bir bölge varsa bu bölgeyi normal yüksekliğe getirmek için de yağ grefti kullanılabilir.
Yağ enjeksiyonu ile meme büyütme, küçük volümlü memesi olan kişiler için implant tedavisine bir alternatif olarak kullanılabilir. Ancak sadece yağ enjeksiyonu ile sınırlı bir düzeyde büyüme sağlanabilir, implantın yapacağı kadar büyük bir değişiklik için çok seanslı yağ transferleri gereklidir. Yağ transferi implant ile büyütme yapılan vakalarda implant çevresi doku ince olan vakalarda implanta ek olarak da yapılabilir.
Yağ enjeksiyonuyla vücut şekillendirme hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Bu sorunun cevabı hastanın durumuna, ihtiyaç duyulan bölgeye ve hastanın beklentisine göre değişir. İki tekniğin de olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Hastanın volüm kaybı miktarı çok ise dolgu ile çözmek zor olabilir. Yağ grefti ile ise daha yüksek miktarda volümü yerine koymak mümkündür. Dolgu maddeleri konulduğu bölgeye göre 6 ay ile 18 ay içerisinde tamamen erir. Yağ grefti ise %40 ile %60 arasında kalıcılığa sahiptir. Dolgu uygulaması için sedasyona ihtiyaç olmadığı için muayenehane ortamında uygulanabilirken yağ grefti uygulaması sedasyon gerektirir.