WhatsApp
Bizi Arayın

Yaşa bağlı olarak, yerçekimi etkisi ile, genetik veya gelişimsel nedenlerle kaşlar aşağı doğru yer değiştirerek doğal olmayan yorgun bir görünüm oluşturabilir. Buna bağlı olarak kişilerde sürekli alın kaslarını kasarak kaşları yukarı doğru kaldırma ihtiyacı ortaya çıkarabilir, fiziksel ve psikolojik olarak bireyleri rahatsız edebilir.

Bu problemin üstesinden gelmek için cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlerle kaş kaldırma yapılabilir.

KAŞ DÜŞMESİ NEDİR?

Kaşın normal pozisyonundan daha aşağı doğru yer değiştirmesi ve kişide yorgun bir ifade oluşturmasına kaş düşüklüğü veya kaş düşmesi denir. Kaş düşmesi oluşması cilt elastikiyeti ile ilgili özel bir durum yoksa genelde orta yaş civarında başlar.

KAŞ DÜŞÜKLÜĞÜ OLANLARDA ÜST GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ YAPILABİLİR Mİ?

Kaş düşmesi bazen kişide olmasa da üst göz kapağı fazlalığı varmış gibi gösterebilir veya var olan göz kapağı fazlalığını olduğundan fazla gösterebilir. Kaş düşüklüğü ile üst göz kapağı fazlalığı olan hastalarda kaş düşüklüğü göz önüne alınmadan önce üst göz kapağı estetiği ameliyatı olanlarda kaşın doğal olmayan bir şekilde aşağı çekilmesi oluşabilir. Bu nedenle üst kapak ameliyatı ile birlikte veya öncesinde kaş kaldırma yapılmalıdır. Eğer botilinum toksini kullanılmış ise toksin kaşı olduğundan yukarda göstereceği için herhangi bir işlemden önce toksinin etkisinin geçmesi beklenmelidir.

KAŞ DÜŞMESİ NEDEN OLUR?

Yaşa bağlı olarak kaşı kaldıran kas ve fasyaların esnemesi en sık kaş düşüklüğü nedenlerindendir. Yüz mimiklerinin aşırı kullanılması, güneşe hassasiyet nedeniye gözlerin çok fazla kısılması gibi nedenler de kaş düşüklüğüne katkıda bulunabilirler.

KAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

En basitten en komplekse doğru sayacak olursak, ilk olarak ameliyatsız kaş kaldırma teknikleri olarak toksin kullanılması ve ip askılardan bahsedilebilir.

  • Kaş kaldırmak için botilinum toksin yaygın olarak kullanılmaktadır. Toksin ile birkaç milimetrelik kaş ucunda yukarı doğru bir hareket elde edilebilir. Bazı insanlarda hafif kaş düşüklüğü problemini bu yolla çözmek mümkündür. Ancak bazı durumlarda yetersiz kalabilir, etkisi en fazla 6 aylıktır.
  • İp askı kullanarak kaş yukarı doğru kaldırılabilir. PDO, PLA ve silikon ile kaplı polyester yapıda ip askılar kullanılabilir. Eriyen askılar olan PDO veya PLA askılar kısa ömürlü iken Fransız askısı olarak da bilinen erimeyen malzemeden yapılan silikon-polyester askılar uzun ömürlüdür.
  • İp askılar çoğunlukla güzel sonuç verir. Ancak alın cildi çok ince ise ip geçici de olsa fark edilir kalabilir. Yüz mimikleri güçlü ise etki süresi beklenenden daha kısa olabilir.
  • Temporal kaş asma prosedürleri ameliyat ile kaş kaldırma tekniklerindendir. Endoskopik ya da direk görerek yapılabilir. Saçlı deri içinden yapılan ihtiyaca göre bir veya iki kesi içerisinden girilerek kaş dış kısmı yukarı kaldırılır.
  • Alın germe ameliyatı ile birlikte kaşın hem iç hem dış kısmı ihtiyaç varsa kaldırılabilir.
  • Direk kaş kaldırma ameliyatı ise kaşın hemen üstünden bir deri parçası çıkarılarak yapılır. İleri yaşa bağlı aşırı sarkma olan bireylerde uygundur. Etkisi kalıcıdır, izi kaş cilt bileşkesinde saklanır.

AMELİYATSIZ KAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VAR MIDIR?

Botilinum toksin uygulamaları ve ip askılar ameliyatsız kaş kaldırma tekniği olarak sayılabilir.

KAŞ KALDIRMA AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Endoskopik kaş kaldırmada temporal bölgeden yapılan kesiden girilerek kaş üst kısmında kemik periostu üzerinden yan kısmında faysa üzerinden serbestleme yapıldıktan sonra şakak fasyalarına asma yapılır. Arşırı cilt varsa çıkarılır.

Direk kaş kaldırma ameliyatında ise hemen kaş üstünden yapılan kesi ile fazla cilt çıkarılarak kaş kaldırma yapılır.

Üst kapak ameliyatı ile birlikte kaş kaldırma planlanıyor ise direk üst kapak kesisinden de kaş yukarı alınabilir.

KAŞ KALDIRMA AMELİYATI KALICI MIDIR?

Cerrahi dışı tekniklerin etki süresi daha kısa iken cerrahi tekniklerin etki süreleri oldukça uzundur. 10 yıl kadar etkilerinin normal şartlar altında sürmesi beklenir. Yerçekimi ve yaş ile birlikte aşağı doğru hareket bu süre sonunca doğal olarak gelişebilir. 

EKRKEKLER DE KAŞ KLDIRMA AMELİYATI OLABİLİR Mİ?

Hem erkeklerde hem kadınlarda kaş germe veya kaş asma ameliyatı yapılabilir.